Изследователи от университета на Британска Колумбия установиха, че свиренето на музикален

...
Изследователи от университета на Британска Колумбия установиха, че свиренето на музикален
Коментари Харесай

Искате детето ви да има по-високи оценки? Нека учи музикален инструмент

Изследователи от университета на Британска Колумбия откриха, че свиренето на музикален инструмент покачва триумфа по аритметика, биология, химия и физика.

Защо музиката улеснява ученето? Много просто - тя дава умения, които могат да се трансферират. Овладяването на инструмент може да е доста мъчно. Затова е належащо детето да се научи да чете ноти, да развие координацията си сред очи, ръце и мозък, да усъвършенства слуховите си умения, а също и да развие умения за работа в екип. Всичко това усъвършенства когнитивните качества, концентрацията и успеваемостта.

Питър Гузуасис от университета на Британска Колумбия е обхванал в проучването си повече от 100 000 канадски възпитаници, явявали се на междинни матури. Около 13% от тях изучавали музика. Те се оказали приблизително с година по-напред в знанията си от връстниците си.

Ако към момента не сте уверени, че детето ви би трябвало да може да свири на музикален инструмент, вижте още няколко преимущества на музикалните уроци:

Подобрява физическата форма

Свиренето на инструмент се базира на комбинации от голям брой комплицирани придвижвания, които развиват фината и грубата моторика. При някои принадлежности ръцете се движат в синхрон, при други са в напълно противоположни направления. Могат да вземат участие и други елементи на тялото, като устата или краката. Да поддържаш темп с едната ръка, до момента в който свириш мелодия с другата, а от самото начало очите ти да наблюдават по едно и също време нотите на листа и ръцете ти върху инструмента, изисква невероятна съгласуваност и готовност на цялото тяло. Това може да се окаже потребно при други занимания като спорт и танци.

Подобрява обществените умения

Оркестърът (или хорът) е смален модел на обществото и може да даде на детето ви скъпи уроци за другарство в група. Там то ще се научи да си сътрудничи и партнира с другите и да работи в екип, ще осъзнае ролята си в огромния колектив. В тази креативна среда, която сплотява разнообразни деца в името на общ план, е доста елементарно да създадеш и запазиш другари, които споделят ориста ти и те схващат. Дори самостоятелните занятия могат да подобрят уменията за другарство.

Учи на дисциплинираност и неизменност

Малко музикални творби могат да се изсвирят съвършено от първия път. Повечето и след петдесетия опит звучат не напълно както би трябвало. Това дава няколко житейски урока на детето още от най-ранна възраст. Първо, с цел да успеем, се изискват неизменност и непримиримост. Второ, неуспехът не е съдбовен. Той се случва на всички и можем да го превъзмогнем с упоритост, убеденост и доста труд. Колкото по-рано осъзнаят това, толкоз по-лесно и стимулирано ще се оправят с всяка спънка пред себе си. В този ред на мисли, ученето на инструмент ще им помогне и да си слагат реалистични краткострочни и дълготрайни цели и да се придържат към тях.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР